Centrum voor de Geschiedenis van Migranten

Het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) richt zich op historisch onderzoek naar de komst en aanwezigheid van migranten in Nederland en Vlaanderen en stimuleert internationaal vergelijkend onderzoek naar migratie- en integratieprocessen. Het CGM stelt zich daarnaast tot doel om een actieve bijdrage te leveren aan het opsporen en toegankelijk maken van de bronnen met betrekking tot de geschiedenis van migranten in Nederland en Vlaanderen. Tot slot wil het CGM de kennis, verkregen met wetenschappelijk onderzoek, verspreiden onder een breed publiek door toegankelijke publicaties, tentoonstellingen en debatten.

Lees meer over het CGM, de betrokken onderzoekers en onze projecten op deze website.

Onderzoekers

[title]

Hoogleraar Ethnic Studies, IMES/Universiteit van Amsterdam
Webpagina UvA“Nederland is altijd een migratieland geweest”


Dr. Ulbe Bosma

Senior onderzoeker, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)
Webpagina IISG

 

 

“Een migratieperspectief om koloniale mythes door te prikken”


Migratiegeschiedenis in het nieuws

Rotterdam werkt aan een nationaal kennis- en informatiecentrum, dat gewijd aan de Nederlandse migratiegeschiedenis.

Alphen aan den Rijn - “Op 24 augustus 1965 ben ik naar Alphen gekomen.” Esther Loupatty, beter bekend als tante Ete, weet het nog precies.

ALPHEN AAN DEN RIJN - Stichting Jajasan Alphen kan nog steeds foto's gebruiken voor het gedenkboek ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn.

Inhoud syndiceren

Projecten

Binnen het project Chinatown Den Haag verscheen het boek 'Een draak met vele gezichten. Chinatown Den Haag (1920-2010)'.


Het Leiden Interdisciplinary Migration Seminar (LIMS) is een samenwerkingsverband van migratieonderzoekers aan de Universiteit Leiden.


Journalist Milena Mulders, deelnemer van het project Culturele Spoorzoekers, publiceerde het boek  'Met de buik het brood achterna', over Sloveense migranten in Limburg.


Contact:
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
Postbus 2169
1000 CD Amsterdam
+31 (0)6 249 77 938 (alleen op woensdagen)
e-mail: rick [dot] de [dot] jongatiisg [dot] nl


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM