Centrum voor de Geschiedenis van Migranten

Het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) richt zich op historisch onderzoek naar de komst en aanwezigheid van migranten in Nederland en Vlaanderen en stimuleert internationaal vergelijkend onderzoek naar migratie- en integratieprocessen. Het CGM stelt zich daarnaast tot doel om een actieve bijdrage te leveren aan het opsporen en toegankelijk maken van de bronnen met betrekking tot de geschiedenis van migranten in Nederland en Vlaanderen. Tot slot wil het CGM de kennis, verkregen met wetenschappelijk onderzoek, verspreiden onder een breed publiek door toegankelijke publicaties, tentoonstellingen en debatten.

Lees meer over het CGM, de betrokken onderzoekers en onze projecten op deze website.

Onderzoekers

Dr. P.W.A. (Peter) Scholten

Universitair Hoofddocent Beleid & Politiek, Erasmus Universiteit Rotterdam
Webpagina EUR"Je integreert niet in een land, maar in een stad, een wijk"


[title]

Hoogleraar Ethnic Studies, IMES/Universiteit van Amsterdam
Webpagina UvA“Nederland is altijd een migratieland geweest”


Migratiegeschiedenis in het nieuws

pen grenzen hebben andere gevolgen dan politici ons willen doen geloven, betoogt historicus Gijsbert Oonk. Durft premier Rutte te leren van de geschiedenis?

Het debat over de vermeend mislukte integratie van moslim-immigranten in Nederland staat met de bed-bad-brood-discussie weer helemaal op scherp.

De Volkskrant en het IISG loven voor de zesde keer de Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis uit.

HILVERSUM – Wetenschappers doen een omvangrijk onderzoek naar de zes voormalige Antilliaanse eilanden over de politieke situatie, media, geschiedenis en cultuur.

Inhoud syndiceren

Projecten

De Federatie van Marokkaanse Verenigingen wil in samenwerking met de lidverenigingen en onder andere KADOC (KU Leuven) de geschiedenis van Marokkaanse grootouders en ouders die in de jaren '60


Om de twee jaar wordt de European Social Science History Conference gehouden. Het Ethnicity and Migration Network is het grootste netwerk van dit congres. In 2010 vond het congres plaats in Gent.


De database geeft een overzicht van migrantenorganisaties in Nederland en vermeldt onder andere de naam van de organisaties en het land van herkomst, etniciteit en religie van de doelgroepen.


Contact:
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
Postbus 2169
1000 CD Amsterdam
+31 (0)6 249 77 938 (alleen op woensdagen)
e-mail: rick [dot] de [dot] jongatiisg [dot] nl


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM