Uitgebreid zoeken

Migratiegeschiedenis in het nieuws

In het verhitte integratiedebat, aangewakkerd door de recente vluchtelingenstroom, lijken historici voorzichtig hun mond open te trekken.

Op vrijdag 23 september organiseert stichting BMP het symposium Unknown Voices, new lesssons in samenwerking met het IISG en de Werkgroep Oral History van het Huizinga Instituut.

Recent vertaalde het Network of European Museum Organisations Museums kortweg NEMO, een Duitse

Tijdens de Zwarte Piet-discussie stelde Volkskrant-columnist Martin Sommer dat Nederland niet racistisch is vanwege het grote aantal gemengde relaties dat er voorkomt.

Duizenden uren aan archiefmateriaal van de Multiculturele Televisie Nederland (MTNL) komt binnenkort digitaal beschikbaar via het Amsterdams Stadsarchief.

Amsterdam is een stad waar veel verschillende mensen zich vrij voelen. Vrij om te (mogen) zijn wie ze echt willen zijn.

Oorlog en de miserie die erop volgt, zijn van alle tijden. Vaak zijn kinderen de grootste slachtoffers. Dat is vandaag zo, maar was tijdens en na de Eerste en Tweede Wereldoorlog niet anders.

Leo Lucassen, directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en hoogleraar Mondiale arbeidsmarkt en migratie aan de Universiteit van Leiden, verzorgt op 2 apr

Voor het bachelor keuzevak Oral History (Geschiedenis, Universiteit Leiden) gingen studenten op zoek naar ‘vertellers’ die in de jaren vijftig, zestig of zeventig naar Nederland kwame

Isa Kahraman was nog maar acht jaar oud toen hij in 1982 in Rijssen kwam wonen. Met zijn familie vluchtte hij uit het Turkse stadje Midyat.

Het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) organiseerde vrijdag 29 oktober 2015 een studiemiddag over de geschiedenis van tijdelijke migratie.

‘Het leven is hier anders dan in Slowakije. Ook hier heb je problemen, maar je kan ze beter aan omdat je hier meer kansen krijgt en meer oplossingen hebt.

Diepgaande studie van de intra-Europese migratie en mobiliteit in Vlaanderen en België.

Op vrijdag 30 oktober organiseert het Vlaams-Nederlandse onderzoeksnetwerk Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) een studiemiddag met als onderwerp: ‘De onvermoede effecten van tijdelijk

Onder de noemer Dakira – Arabisch voor ‘herinnering’ – worden er in september en oktober in Leuven tal van activiteiten georganiseerd die de Marokkaanse migratiegeschiedenis in beeld breng

De International Association of Labour History Institutions (IALHI) wijdt zijn jaarlijkse bijeenkomst in september in Edingburgh aan het thema ‘Global Connections in Labour History: Collecting and

In het kader van het project  'Aan de slag over het kanaal.

Rotterdam werkt aan een nationaal kennis- en informatiecentrum, dat gewijd aan de Nederlandse migratiegeschiedenis.

Alphen aan den Rijn - “Op 24 augustus 1965 ben ik naar Alphen gekomen.” Esther Loupatty, beter bekend als tante Ete, weet het nog precies.

ALPHEN AAN DEN RIJN - Stichting Jajasan Alphen kan nog steeds foto's gebruiken voor het gedenkboek ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn.

In Horst aan de Maas in Limburg zijn Poolse migranten meer dan welkom.

Etnisch gemengde relaties en gezinnen behoren in Nederland, en zeker in Amsterdam en andere grote steden, tot het alledaagse straatbeeld: er zijn steeds meer gemengde koppels en kinderen van gemeng

pen grenzen hebben andere gevolgen dan politici ons willen doen geloven, betoogt historicus Gijsbert Oonk. Durft premier Rutte te leren van de geschiedenis?


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM