Uitgebreid zoeken

Migratiegeschiedenis in het nieuws

Om de wereld om je heen beter te begrijpen zouden kinderen ook het verhaal van migranten moeten horen. Hoe kan dat beter dan migranten thuis naar hun verhaal te vragen.

Op 23 januari hield UTV zijn jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, maar nog belangrijker: op die dag werd ook hun nieuw hoofdkantoor in de Antwerpse Brederodestraat feestelijk geopend.

Stichting LovingDay.NL is een platform voor onderzoekers en andere geïnteresseerden in gemengde relaties en gezinnen, dat jaarlijks op of rond 12 juni academische en publieksactiviteiten organiseert o

Migratiehistoricus Annemarie Cottaar is op 9 december in Den Haag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In de documentaire JAJI gaat filmmaker Jeffrey Salimin op zoek naar wat is overgebleven van het gevoel van lotsverbondenheid dat sterk onder de eerste generatie Javaanse immigranten in Suriname lee

"De eerste generatie Marokkaanse migranten wordt steeds ouder, daarom is het belangrijk om hun verhalen snel op te tekenen", aldus Sahin Yildirim.

Nieuwe blik op migratiegeschiedenis door filosoof Marli Huijer tijdens de Maand van de Geschiedenis

Bij uitgeverij ASP is een nieuwe publicatie verschenen: De constructie van het migrantenprobleem door Paul De Roo.

Henk van Houtum en Leo Lucassen, twee vooraanstaande migratie-experts, ontvouwen een baanbrekende visie op het Europese migratiebeleid. Er is een Fort Europa ontstaan, met desastreuze gevolgen.

The compelling story of Hungarian children living with Belgian families during the interwar period

Tijdens het Groot Onderhoud in Antwerpen he

In het verhitte integratiedebat, aangewakkerd door de recente vluchtelingenstroom, lijken historici voorzichtig hun mond open te trekken.

Op vrijdag 23 september organiseert stichting BMP het symposium Unknown Voices, new lesssons in samenwerking met het IISG en de Werkgroep Oral History van het Huizinga Instituut.

Recent vertaalde het Network of European Museum Organisations Museums kortweg NEMO, een Duitse

Tijdens de Zwarte Piet-discussie stelde Volkskrant-columnist Martin Sommer dat Nederland niet racistisch is vanwege het grote aantal gemengde relaties dat er voorkomt.

Duizenden uren aan archiefmateriaal van de Multiculturele Televisie Nederland (MTNL) komt binnenkort digitaal beschikbaar via het Amsterdams Stadsarchief.

Amsterdam is een stad waar veel verschillende mensen zich vrij voelen. Vrij om te (mogen) zijn wie ze echt willen zijn.

Oorlog en de miserie die erop volgt, zijn van alle tijden. Vaak zijn kinderen de grootste slachtoffers. Dat is vandaag zo, maar was tijdens en na de Eerste en Tweede Wereldoorlog niet anders.

Leo Lucassen, directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en hoogleraar Mondiale arbeidsmarkt en migratie aan de Universiteit van Leiden, verzorgt op 2 apr

Voor het bachelor keuzevak Oral History (Geschiedenis, Universiteit Leiden) gingen studenten op zoek naar ‘vertellers’ die in de jaren vijftig, zestig of zeventig naar Nederland kwame

Isa Kahraman was nog maar acht jaar oud toen hij in 1982 in Rijssen kwam wonen. Met zijn familie vluchtte hij uit het Turkse stadje Midyat.

Het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) organiseerde vrijdag 29 oktober 2015 een studiemiddag over de geschiedenis van tijdelijke migratie.

‘Het leven is hier anders dan in Slowakije. Ook hier heb je problemen, maar je kan ze beter aan omdat je hier meer kansen krijgt en meer oplossingen hebt.

Diepgaande studie van de intra-Europese migratie en mobiliteit in Vlaanderen en België.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM