Uitgebreid zoeken

Migratiegeschiedenis in het nieuws

De Limburgse filmmaker Marijn Poels maakte de afgelopen maanden een documentaire over de eerste generatie gastarbeiders.

Wethouder Marije Eleveld va nEde en attaché Serdan Ekinci van het Turkse consulaat kregen zaterdagmiddag in het Atrium van Cultura van Mustafa Çelik het boek 'Levenslang heimwee', over de eers

Het Noord-Hollands Archief in Haarlem presenteert een nieuw fenomeen; een digitaal geschiedenislokaal.

Ze zijn voortdurend in het nieuws, de termen discriminatie en diversiteit, maar niet iedereen bedoelt er hetzelfde mee. Zijn het twee zijden van dezelfde munt?

Als we willen begrijpen wat jihadisten beweegt kunnen we niet om de internationale context heen, aldus historicus Leo Lucassen.

Wat moeten Duitse politici doen om de opkomst van een Wilders-achtige partij te voorkomen nu duizenden mensen in alle delen van Duitsland de straat op gaan achter de banier van de Patriotische Euro

Op zondag 14 december is in het Drunense kunstencentrum De Aleph de foto-expositie '50 jaar Turken in Nederland' geopend door de burgemeester van Heusden, Jan Hamming  en vertegenwoordiger van

Op zaterdag 1 november sloot de Federatie van de Portugese gemeenschap in Nederland het 1-jarige project Bestemming Nederland af met een boekpresentatie.

Per 1 december start Lize met het project ‘Netwerk EU-migranten’.

Nakomelingen van Marokkaanse en Turkse migranten voelen zich in Nederland meer thuis dan ze zich zouden voelen als ze naar het land van afkomst zouden verhuizen.

Het is vandaag 50 jaar geleden dat Nederland een wervingsverdrag tekende met Turkij

Emigranten die eenmaal in het land van bestemming waren aangekomen onderhielden vaak een uitvoerige briefwisseling met de achtergebleven familieleden en vrienden.

De Nederlandse Migratiekaart 2013 geeft een kwantitatief overzicht van de migratiestromen van en naar Nederland in de periode 2000-2012.

Nu het WK voetbal in Brazilië aan de gang is, verschijnen ook op Nederlandse TV-zenders, kranten en tijdschriften verhalen over het oranjegevoel onder in Brazilië woonachtige Nederlandse emigranten

CURAÇAO – Het slavernijverleden moet een vast onderdeel worden van het onderwijs in Nederland. Dat stelt hoogleraar Caraïbische Geschiedenis Alex van Stipriaan.

De film AKU over Molukse jongeren in Maastricht gaat donderdag in première in Theater aan het Vrijthof.

27 juni 2014 verschijnt de Gids Slavernijverleden Amsterdam / Amsterdam Slavery Heritage Guide.

Multiculturele omgevingen zijn niet zo nieuw als men vaak denkt.

In Nederland ontstaan steeds meer gemengde relaties en huwelijken en worden er steeds meer kinderen van gemengd etnische komaf geboren.

De Volkskrant en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) loven voor de vijfde keer de  Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor Geschiedenis uit.

Deze maand is een speciale mini-uitgave van Nieuwe Liefde magazine verschenen, dat als thema Vluchtelingen draagt.

Betrek culturele waarden systematisch in het onderzoek naar sentimenten tegen immigranten.

Het Nederlandse slavernijverleden heeft in de afgelopen jaren een steeds belangrijkere plek gekregen in de vorm van herdenkingen, monumenten en lezingen.

On the 13th of June, the Dutch-Flemish academic network Centre for the History of Migrants (CGM) in cooperation with Museum aan de Stroom (MAS), will organize a one day workshop

Nederlandse politici hebben betoogd dat het vergroten van historisch besef helpt om de saamhorigheid en verbondenheid onder inwoners van multicultureel Nederland te versterken.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM