Uitgebreid zoeken

‘Integratie Polen in Limburgse Horst is voorbeeld voor heel Nederland’

In Horst aan de Maas in Limburg zijn Poolse migranten meer dan welkom. Burgemeester Kees de Rooij wil niets liever dan dat de Oost-Europeanen zich definitief in zijn gemeente vestigen om de krimp tegen te gaan. De integratie verloopt dankzij speciale projecten en de open houding vlotjes. “Een voorbeeld voor Den Haag,” vindt hoogleraar sociale geschiedenis Wim Willems.

In het kloppend hart van agrarisch Limburg wonen 20.000 Polen. “Met onze vergrijzing hebben we voldoende handjes nodig en die zijn de afgelopen jaren voornamelijk uit Polen gekomen,” zo legt De Rooij uit in Brandpunt. “Ze zijn van harte welkom en er zijn steeds meer mensen die hier langer willen blijven wonen en werken.”

Niet alleen de agrarische sector profiteert. Ook de lokale disco is blij met de Poolse bezoekers en dankzij hen ook weer drukbezocht. De muziek wordt aangepast op het publiek en er heerst een ‘topsfeer’ in het weekend. De kerken zien hun bankjes weer gevuld dankzij een Poolse mis. Het Poolse voetbalelftal toont zich iedere zaterdag van zijn fanatiekste kant op het veld.

Om de integratie zo soepel mogelijk te laten lopen, is er een project genaamd ‘Kompel’ (maatje). Een Pool wordt aan een Nederlander gekoppeld en beiden leren over elkaars cultuur. De gemeente Horst is volgens hoogleraar Willems een voorbeeld voor andere krimpgebieden in Nederland. Hij hoopt dat andere gemeenten volgen en dat ze in Den Haag ook kiezen voor deze aanpak.

De Polen worden ook niet te veel in de watten gelegd, benadrukt De Rooij. “We gaan niet pamperen. Je zal hier ook gewoon aan de plichten van Nederland moeten voldoen. Maar als wij zorgen voor een gevoel dat men welkom is, dan gedraagt men zich ook als gast en dan krijg je ook een andere verhouding met elkaar.”


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM