Uitgebreid zoeken

1900-1945

De poolse paratrooper zat in zijn jeugd bij de muziekvereniging. Hier een foto waarop hij te zien is (hij is degene waar het kruisje bij staat). 

Den Haag (Binnenhof), 31 mei  2006 - Koningin Beatrix reikt de Militaire Willemsorde uit aan de vroegere 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade voor getoonde moed tijdens  de Slag...

Korte biografie over een Hongaars jongetje dat in Friesland terechtkwam.

In begin april 1882 stond een groepje joodse mannen op het Weesperpoortstation in Amsterdam te wachten op de trein uit Duitsland.

In 1924 was het echtpaar Kurnik (hij afkomstig uit Zidani Most, zij afkomstig uit Novo Mesto ) vertrokken vanuit Slovenië naar Heerlen, waar mijn grootvader ondergronds in de Limburgse Mijn het...

Een groep Poolse migranten als Poolse zangvereniging strijdbaar achter hun vrijheidsheld Genaraal Kosciuszki. Voor of direct na de 1e wereldoorlog.

 

Hij bleef zijn leven lang tussen de continenten heen en weer bewegen: Albert Helman, de eerste Nederlands-Caraïbische migrant-schrijver.

Jonge jaren

Op deze foto Leon Stachowski als jonge man.

Duitsland, begin 20e eeuw

Bij het opruimen van mijn ouderlijk huis vond ik deze ansichtkaart. Mijn vader Emile werd in 1923 geboren in Den Haag.

Fam. Wiessewasser bij fam. Ruiter-Jansen, Lyceumstraat 25, Alkmaar

De foto’s zaten in een oud fotoalbum van mijn Oma Engelien Werneke-Jansen, zus van Dien Ruiter-Jansen[1880-1964 Alkmaar]

In 1930 emigreerde de latere auteur en regisseur Milo...

De vriend van Gajewnik bij het gedenkbord aan de Tienhovense kerk waar Gajewnik opgebaard lag

De Surinaamse showband The Moengo Boys. 

Zie ook HBM, Moengo

Dat Polen ondernemende mensen zijn blijkt uit de vele bedrijven die zij opzetten in de bouwsector.

De Poolse jood Abraham Icek Tuschinski opende in 1921 het Tuschinski theater in Amsterdam.

Portretfoto, ca. 1931

Collectie Joods Historisch Musuem Amsterdam

Achterkant ansichtkaart, 1928

In 2009 heb ik voor mijn afstuderen voor sociologie een kwalitatief onderzoek gedaan naar senioren uit voormalig Nederlands-Indië.

Elk verhaal is uniek en anders. Mijn verhaal lijkt voor mij heel gewoon. Soms zelfs zo, dat je vergeet waarom je bent wie je bent.

Een markante man was mijn vader, Hanoch Marwa. Niet alleen in zijn woonplaats Winterswijk maar in heel Nederland was hij gekend. Het verhaal verteld hoe mijn vader als ex – K.N.I.L.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM