Uitgebreid zoeken

1900-1945

Vallerie Weiss 7 jaar oud ( geboren in 1911) kwam in 1918 naar Nederland, bij mijn grootouders, de familie Hospers, die een boerderij hadden  in Nieuw-Buinen, Drente

1914-1916 : Elskamp als oorlogsvluchteling in Bergen op Zoom en Roosendaal

“Vrijdagsavonds na het avondgebed stonden aan de deur in sjoel altijd een aantal arme emigranten… Ging de sjoel dan uit, dan koos ieder die hier woonde zich een of twee, een enkele keer drie...

familie Wiessewassr bij fam. Ruiter-Jansen, Lyceumstraat, Alkmaar na 1918

Oostenrijks, maar waar?

wie heeft geggevens over hen?

De vriend van Gajewnik bij het gedenkbord aan de Tienhovense kerk waar Gajewnik opgebaard lag

Den Haag (Binnenhof), 31 mei  2006 - Koningin Beatrix reikt de Militaire Willemsorde uit aan de vroegere 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade voor getoonde moed tijdens  de Slag...

"Mijn vader is geboren in Tarnof in Galicië.

Op deze foto is een rooms-katholieke kerk te zien in het jaar 1920. Wie goed kijkt, ziet aan de linkerkant naast de ingang twee waarschijnlijk Nederlandse personen staan.

De poolse paratrooper zat in zijn jeugd bij de muziekvereniging. Hier een foto waarop hij te zien is (hij is degene waar het kruisje bij staat). 

Dit verhaal is in 2008 door mij opgetekend uit de mond van mijn opa, vertellende voor een een klas met leerlingen uit groep 8 van de basisschool.

In 2009 heb ik voor mijn afstuderen voor sociologie een kwalitatief onderzoek gedaan naar senioren uit voormalig Nederlands-Indië.

Het einde van de Eerste Wereldoorlog in november 1918 betekende geen verlichting van de taak van de passantenverenigingen.

Dat Polen ondernemende mensen zijn blijkt uit de vele bedrijven die zij opzetten in de bouwsector.

Achterkant ansichtkaart, 1928

In 1930 emigreerde de latere auteur en regisseur Milo...

Korte biografie over een Hongaars jongetje dat in Friesland terechtkwam.

 De oorsprong van de Barneveldse familie Rutgers ligt in Südlohn, een klein katholiek kerkdorp, vlak bij Winterswijk, net over de Nederlands-Duitse grens.

Dit is het geboorteuitreksel van de Poolse Paratrooper Gajewnik.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in de zomer van 1914 leidde tot een grote vluchtelingenstroom vanuit België naar Nederland.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM