Uitgebreid zoeken

Vluchtelingen

Brochure van het Universitair Asiel Fonds. Collectie Nationaal Archief

Universitair Asiel Fonds

Het boek 'Achterlaten en opnieuw beginnen' biedt een bijzondere kijk op vluchtelingen die sinds de zestiende eeuw in Nederland vestigden.

Musicus Monir Albaiyati, die als artiestennaam ook wel Monir Goran hanteert, werd in 1975 geboren in de Koerdische stad Kirkuk, in het noorden van Irak.

Registratie van Belgische vluchtelingen in de Effectenbeurs van Amsterdam, 1914

Herman Lugt, collectie Amsterdams Historisch Museum

 

Registratie van Belgische vluchtelingen

Eerste Wereldoorlog, burgerellende. Belgische vluchtelingen leggen de reis van Brussel (Bruxelles) naar Nederland geheel te voet af. 1914. Collectie Spaarnestad Photo

Belgische vluchtelingen te voet naar Nederland

Wanneer, hoe en waarom spelen non-gouvernementele organisaties (NGOs) die zich hardmaken voor de bescherming van vluchtelingen, zoals bijvoorbeeld Amnesty International en het Rode Kruis, een rol...

In 1947 en 1948 liet de Nederlandse overheid 4.000 displaced persons toe.

Op 4 november 1956 viel de Sovjet-Unie Hongarije binnen. Het leger moest een eind maken aan massale demonstraties van opstandige Hongaren tegen het communistisch regime.

In het kleine Zuid-Chileense dorpje La Union, werd Juan Heinsohn Huala geboren als een van de zeven kinderen van Ulises en Maria.

Een jaar of negen was Tiffany toen haar ouders in 1981 hun tien kinderen verdeeld in groepjes lieten vluchten uit Vietnam...

Hoort bij de vreemdelingenwet van 1965. Bevat een verdere uitwerking van de regels en procedures. Herin is onder meer de procedure voor vluchtelingen opgenomen.

Vreemdelingenbesluit 1966

Chileense vluchtelingen kwamen naar Nederland na de militaire staatsgreep in Chili op 11 september 1973.

Donatie-boekje van het Universitair Asyl Fonds (UAF). Deze organisatie werd in 1948 opgericht om hoog opgeleide vluchtelingen in Nederland te kunnen laten studeren.

Universitair Asiel Fonds

Het Centraal Comit├ę voor Bijzondere Joodsche Belangen en het daaronder vallende Comit├ę voor Joodsche Vluchtelingen bracht het geld bij elkaar waarmee van augustus tot oktober 1939 het Centraal...

Bouw Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork 1939
Tussenland

De vanzelfsprekendheid waarmee migranten zonder verblijfstitel worden aangeduid als illegalen is een recent verschijnsel.

Tussenland

Honderden mensen stonden luid juichend op het perron te wachten toen in 1956 treinen vol Hongaarse vluchtelingen in Nederland aankwamen. Waarom werden deze vluchtelingen zo hartelijk ontvangen?


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM