Uitgebreid zoeken

Vluchtelingen

Wanneer, hoe en waarom spelen non-gouvernementele organisaties (NGOs) die zich hardmaken voor de bescherming van vluchtelingen, zoals bijvoorbeeld Amnesty International en het Rode Kruis, een rol...

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) wilde het Duitse leger over Belgisch grondgebied naar Frankrijk.

Donatie-boekje van het Universitair Asyl Fonds (UAF). Deze organisatie werd in 1948 opgericht om hoog opgeleide vluchtelingen in Nederland te kunnen laten studeren.

Universitair Asiel Fonds

Sharie Parsipoor is in Nederland vooral bekend als dj Ishtar. Ze had haar eigen radioprogramma bij de NPS en draait regelmatig in clubs.

Sharie Parsipoor
Tussenland

De vanzelfsprekendheid waarmee migranten zonder verblijfstitel worden aangeduid als illegalen is een recent verschijnsel.

Tussenland

Vietnamese bootvluchtelingen. In oktober 1979 kwam een grote groep Vietnamezen op Schiphol aan. Het was de grootste groep die tot dan toe in Nederland werd opgevangen.

Vietnamese vluchtelingen

Met haar ouders, broer en een nanny bracht M贸nica Acu帽a Montecinos haar jeugdjaren door in een middenklassebuurt van de Chileense...

Het boek 'Achterlaten en opnieuw beginnen' biedt een bijzondere kijk op vluchtelingen die sinds de zestiende eeuw in Nederland vestigden.

Vluchtelingen

Nederland kent een lange geschiedenis van opvang van vluchtelingen. Vluchtelingen zijn migranten die huis en haard hebben verlaten en tijdelijk of permanent een heenkomen in het buitenland zoeken...

Chileense vluchtelingen kwamen naar Nederland na de militaire staatsgreep in Chili op 11 september 1973.

In 1947 en 1948 liet de Nederlandse overheid 4.000 displaced persons toe.

Aankomst in 1937 bij Roosendaal van een groep Spanjaarden die vanwege de Burgeroorlog (1936 - 1939) hun land ontvlucht zijn.

Spaanse vluchtelingen, 1937

Naast joden kwamen ook nog ongeveer 7.000 andere vluchtelingen naar Nederland in het decennium voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Honderden mensen stonden luid juichend op het perron te wachten toen in 1956 treinen vol Hongaarse vluchtelingen in Nederland aankwamen. Waarom werden deze vluchtelingen zo hartelijk ontvangen?

Registratie van Belgische vluchtelingen in de Effectenbeurs van Amsterdam, 1914

Herman Lugt, collectie Amsterdams Historisch Museum

 

Registratie van Belgische vluchtelingen

In het begin van de 20e eeuw is voor de Griekse migratie de periode van de Megali Katastrofi (grote catastrofe) van belang.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM