Uitgebreid zoeken

Buitenlanders in de kwartierstaat van K. Chr. Uittien

Via mijn vaders zijde stam ik af van een weggelopen soldaat uit Malchin in Mecklenburg. De op 27 maart 1701 gesloten capitulatie verrijkte het Staatse leger van de Republiek de Verenigde Nederlanden, met 2 regimenten Mecjklenburgse troepen.  Deze moesten vóór juni 1701 geleverd worden. Zij werden via Hamburg verscheept naar Kampen  om uiteindelijk in Deventer en Zutpen te worden gelegerd. Helaas werd een deel van het beloofde geld betaald met oninbare assignatiën. Het resultaat was verloop en desertie der troepen. Mijn stamvader duikt  op in Bronkhorst waar hij op 20 januari 1704 met een lokale schoonheid trouwt. Zijn familienaam Eutien wordt in 1718 vernederlandst in Uittien en dat is het tot op heden.

Via moederszijde stam ik af van een dragonder uit het Herzogtum Bergh (Duitsland),  gelegerd in Leiden. Zijn naam Pflug werd al gauw vernederlandst naar Ploeg. Dezde familie heeft in de 20e eeuw een bekende militair opgeleverd, Ad Ploeg, kolonel en politicus, kamerlid en woordvoerder voor de VVD inzake militaire zaken.

Daarnaast heb ik nog een Schotse militair in mijn kwartierstaat, Francis Bell, ruiter-cadet onder generaal Lumley. Hij overleed te Breda in 1735. Uit België komt Daniel BRUGHMANS, geboren te Gogh (Belgie?). Een volgende buitenlander is Hans Arend DICKMEIJER, Woonde in Wulfen, gedoopt (EL) op 04-03-1687 te Schotmar (Duitsland), zoon van Cord DICKMEIJER.Gehuwd voor de kerk (1) op 20-jarige leeftijd op 28-10-1707 te Schotmar (Duitsland) (EL) met Anna Marian Ilsabin UCKERMANNS, 25 jaar oud. Ook Johan Henrich DIEKMAN. Gehuwd voor de kerk op 06-04-1733 te Schotmar (Duitsland) (EL) met de 24-jarige Catharina Elisabeth PLASS, geboren op 27-07-1708 te Sulzbach, gedoopt (EL) op 05-08-1708 aldaar, dochter van Johannes PLASS en Margaretha NN ....................... en zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan.


K.Chr. Uittien.


MondriaanstichtingVSB-fondsSNS ReaalPrins Bernard CultuurfondsOC&WVROM